19 Aralık 2018 Çarşamba

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş Beyazlatma Yöntemleri

1) Yağ ile gargara
Bazı bitkisel yağlar ile ağız gargarası yapmak, ağız temizliği ve toksinlerin vücuttan atılması için bazı toplumlar tarafından sık kullanılan bir gelenektir. Bu yağlarla ağzı çalkalamak dişte biriken bakterileri öldürür, zaten plağa ve sararmaya yol açan da bu bakterilerdir.


Bu işlem için Hindistan cevizi yağı, susam yağı, Ayçiçek yağı gibi yağlar tercih edilir. Hindistan cevizi yağı laurik asit yönünden zengindir ve bu asit bakterileri öldürüp iltihaplanmayı dindirmesi ile bilinir.
Bu gargara diş eti iltihabını da önlemeye yardımcıdır. Bunun için ağzınıza bir çorba kaşığı yağ alıp dişlerinize doğru gargara yapmanız gerekmektedir. Hindistan cevizi yağı oda ısısında katı olabilir, bu yüzden erimesini beklemeniz gerekebilir. Ağız gargarasını 15 dakika kadar
uygulamalısınız.
Ancak bu gargarayı yaptıktan sonra tuvalete ya da çöp kutusuna tükürmeniz gerekir zira Hindistan cevizi yağı tekrar eski katı formuna dönerek su borularınızı tıkayabilir. Bu yağ diş etlerinize ve diş minenize de zarar vermez. Tamamen güvenli bir yoldur, her gün uygulanabilir.
2) Karbonat
Karbonat yalnızca birkaç dakika içerisinde dişlerinizi beyazlatabilir çünkü karbonatın beyazlatıcı özelliği bulunur. Bunun nedeni ise karbonatın nazikçe soyarak dişinizdeki lekeleri peeling yapar gibi temizleyebilme özelliğinin bulunmasıdır. Ayrıca ağızdaki bakterileri de öldürür.
Karbonatı diş beyazlatmak için kullanacaksanız öncelikle dişlerinizi kağıt havlu ile silin ve tüm tükürük kalıntılarını temizleyin. Daha sonra diş fırçanızı ıslatın ve biraz karbonatın içine daldırın.
Dişlerinizi bu karbonat ile normal bir şekilde fırçalar gibi fırçalayın. Özellikle önde kalan ve görünen dişlere daha çok özen gösterin. 3 ila 5 dakika kadar fırçalamanız yeterli olacaktır. Ancak bu işlemi her gün kullanmamalısınız zira karbonat eğer çok kullanılırsa diş minenizi incelterek dişlerinizi tahrip edebilir. Bunun için haftada bir kez kullanmak yeterli olacaktır.
3) Hidrojen peroksit
Oksijenli su adıyla da bilinen hidrojen peroksit dişleri beyazlatma etkisine sahiptir. Yutmadığınız sürece diş beyazlatmak için kullanmanızda tehlikeli bir durum yoktur ve güvenlidir. Ayrıca ağızdaki bakterileri de öldürür.
Temiz bir el havlusunu hidrojen peroksite daldırıp bu havlu ile dişlerinizi silin, böylece dişinizdeki lekeler çıkacaktır. Oksijenli su lekeleri kimyasal olarak çıkarırken havlu da fiziksel olarak temizler.
Ayrıca dilerseniz hidrojen peroksiti dişinizi fırçalamadan önce gargara olarak kullanabilirsiniz, bunun için %1,5 ya da %3’lük solüsyonları tercih edin. Bir başka yol da karbonat ile karıştırarak diş macunu elde etmektir. 2 çay kaşığı oksijenli su ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın ve bu macunla dişinizi nazikçe fırçalayın. Haftada bir kez kullanmak yeterlidir.
4) Elma sirkesi
Elma sirkesi asırlardır dezenfektan ve doğal temizlik malzemesi olarak kullanılmaktadır. Elma sirkesinin etken maddesi olan asetik asit bakterileri öldürme konusunda son derece etkilidir. Anti bakteriyel özelliği sayesinde elma sirkesi ağzınızı temizlemek ve dişlerinizi beyazlatmak için çok yararlı bir üründür.
Yapılan araştırmalarda bu sirkenin dişleri beyazlatıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır ancak dişleri yumuşatabilir. İçinde bulunan asetik asidin diş minesini erozyona uğratma olasılığı bulunmaktadır. Bu yüzden elma sirkesi her gün kullanılmamalıdır. Ayrıca elma sirkesi içeren salata gibi ürünler de çok sık tüketilmemelidir.
Diş beyazlatmak için kullanacaksanız elma sirkesini su ile seyreltin ve ağzınızda bir süre çalkalayın. Daha sonra ağzınızı bir kez de normal su ile çalkalayın.
5) Meyve ve sebzeler
Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme planına uymak dişleriniz ve vücudunuz için iyi olacaktır. Bu besinler dişe doğrudan sürülüp fırçalanmasa da bu besinleri yemek bile dişinizde biriken plakları her çiğnemenizde temizleyecektir.
Özellikle çilek ve ananasın dişleri beyazlatma etkisi vardır. Çilek ile diş beyazlatmak için birkaç çileği ezip içine karbonat koyarak bir karışım elde edebilirsiniz, birçok ünlünün de bu karışımı kullandığı bilinmektedir.
Çilekte bulunan malik asit dişteki renk dengesizliklerini düzeltecek, karbonat ise lekeleri söküp atacaktır. Çilek dişlerinizin üzerinde biriken lekeleri temizlerken aynı zamanda onların daha beyaz görünmesine de yardım eder. Bu karışım haftada bir iki kez uygulanmalıdır.
Ananas ise yapılan araştırmalara göre içerisindeki bromelain enzimi sayesinde dişlerdeki lekeleri söküp atar ve diş macunlarından daha etkilidir.
6) Sağlıklı beslenme
Dişte lekeye yol açan yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışın. Eğer dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız kahve, çay, kırmızı şarap, üzüm suyu ve köriyi mümkün olduğunca az tüketin ya da hiç tüketmeyin. Eğer bu içecekleri tüketecekseniz pipet yardımıyla tüketin, bu dişlerinize temasını engelleyecektir.
Ya da bu içecekleri içtikten sonra şekersiz, beyazlatıcı etkisi olan naneli sakızlardan bir tane çiğneyebilirsiniz. Bu da aynı şekilde oluşmaya yeni başlayan lekeleri engelleyecektir ve dişlerinizin daha beyaz olmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder