19 Aralık 2018 Çarşamba

Sünizite Ne İyi Gelir Tedavisi ?



Sünizite Ne İyi Gelir Tedavisi ?




Sinüzit nedir?

Sinüsleri çevreleyen dokunun şişmesi ya da iltihaplanması durumuna sinüzit denmektedir. Vücut sağlıklı iken sinüsler hava ile dolmaktadır. Ancak bu sinüsler tıkanırsa ya da sıvı ile dolarsa içerisinde mikrop birikir ve enfeksiyona yol açabilir.
Sinüslerin tıkanmasına yol açan durumlar ise grip, nezle, alerjik rinit, nazal polipler, septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi durumlardır. Birçok insan sinüzite bağlı olarak sinüslerinde basınç hissi ve ağrı problemi yaşar, bunun sebebi burun kanallarının tıkanmasıdır.
Sinüslerde akıntı olması engellendiği zaman iltihaplanma gelişir ve bu da baş ağrısı, burun ağrısı ve yüz ağrısına yol açar. Bu ağrılar genellikle alın bölgesinde, gözlerin arasında ya da göz
etrafında, yanaklarda ya da göz çukurunda hissedilebilir.

Sinüzit ağrısına ne iyi gelir?


Reçetesiz satılan bazı ilaçlar sinüzit ağrısını keserek sinüzit semptomlarını tedavi edebiliyor olsa da evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:
1) Buhar
Kuru hava ve sinüslerin kuruması sinüslerdeki basınç hissini artırarak baş ağrısına ve zonklama şeklinde ağrılara sebep olabilir. Buhar ise havanın nemlenmesini sağlar, bu da sinüs kanallarını nemlendirmeye yardım eder ve mukus incelir, böylece tıkanıklık açılabilir.
Bunun için dilerseniz sıcak su ile duş alabilir ya da buhar banyosu yapabilirsiniz. Odanıza kaynar su dolu bir kase koyarak odanın nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu kaynar suyun içine okaliptüs yağı koymak da sinüziti tedavi etmeye yardımcı olacaktır ve solunum yollarınızı açacaktır.
2) Sinüs temizleme kiti (sinüs rinse kit)

Salin içeren burun yıkama ürünleri ve burun spreyleri sinüzit ağrısını geçirmek için birebirdir. Bu nazal yıkama aparatları sayesinde mukus incelir ve burun kanallarından atılabilir, böylece sinüs tıkanıklığı açılmış olur. Sinüzit için günde bir kez bu yıkama ürünleri kullanılabilir, eğer alerji ya da grip gibi bir sorun varsa günde ikiye de çıkılabilir.
Bu yıkama kiti burnunuzun temizlenmesini de sağlar. Bunun için hafif içerikli steril salin solüsyonlarını kullanmalısınız. Kitlerin üzerinde talimatları bulunacaktır, bu talimatlara uymak gerekir. Lavaboya doğru eğilin ve solüsyonu burun deliğinize püskürtün. Solüsyon diğer burun deliğinizden dökülüp çıkacaktır. Bu esnada ağzınızı açık tutun ve burnunuzdan nefes almayın.
3) Bol sıvı tüketin
Vücuda yeterince sıvı girmesi genel sağlığınız için de oldukça yararlıdır, ancak özellikle sinüslerin nemli kalabilmesi için su içmek olmazsa olmazdır. Gün içinde bol bol su içmeye çalışın, kafeinli ve alkollü içkiler tüketmekten kaçının zira bu içecekler vücudu susuz bırakırlar.
Günlük içilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor olsa da günde en az 8 bardak su içilmesi gereklidir. Yeterince su içip içmediğinizi anlamak içinse idrarınıza bakmanız yeterlidir. Eğer idrarınız açık renkli hatta renksiz ise yeterince su içiyorsunuz demektir.
4) Sıcak ve soğuk kompres uygulayın
Burnunuzun ve gözlerinizin üzerine sıcak bir el havlusu yerleştirmek burun kanallarınızın ısınarak gevşemesine ve tıkanıklığın açılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca dilerseniz hem sıcak hem soğuk kompres de uygulayabilirsiniz, bu yöntem de sinüs ağrısı, baş ağrısı ve sinüste basınç hissini azaltacaktır.

Bunun için öncelikle sinüslerinizin üzerine sıcak bir el havlusu yerleştirin ve 30 dakika kadar bekletin. Ardından 30 saniye kadar yine aynı bölgeye soğuk kompres uygulayın. Bu işlemi iki kez daha tekrar edin. Bu yöntemi günde dört kez uygulayabilirsiniz.
5) Dinlenin
İyi bir uyku vücudun dinlenmesini ve kendini yenilemesini sağlar. Uyku esnasında beyniniz doku yenilenmesini sağlayan hormonları üretir. Bu sebeple uyumak vücudunuzun kendini onarmasına yardım edecektir. Uykuda daha çok beyaz kan hücresi üretilir ve bu beyaz kan hücreleri virüsler ve bakterilerle savaşır.
Uyumadan önce uykunuzu kaçıracak aktiviteler yapmaktan ve kafeinli içecekler tüketmekten kaçının. Vücudunuzun dinlenmesine fırsat tanımak sinüslerin üzerindeki basıncın azalmasına yardım eder ve sizi daha yenilenmiş hissettirir.
6) Ortamı nemlendirin 
Burnunuzdaki mukusun kuruyup kalınlaşması ile burunda sert pislikler oluşur ve bunlar sinüs akıntısını engelleyerek, burunda virüs ve bakteri toplanmasına yol açar. Ortamın nemini artırmak ve daha çok sıvı tüketmek vücuttaki mukusun yeniden incelmesine ve kendi kendine temizlenmesine olanak sağlar.
Bunun için odanızda bir nemlendirme cihazı bulundurabilirsiniz, ayrıca soğuk ve kuru havadan mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız. Bunun yanında buharlı duşlar almak, sıcak içecekler ve çorbalar tüketmek sinüslerinizin açılmasını ve ağrınızın geçmesini sağlayacaktır.
7) Reçetesiz satılan dekonjestanları tercih edin
Burun tıkanıklığını açan spreyler, özellikle grip başlangıcında solunum yollarınızı açarak sinüzit ağrılarını hafifletebilir. Dilerseniz burun spreyi, dekonjestan hap ya da şurup kullanabilirsiniz. Eğer burun spreyi kullanıyorsanız 3 günden sonra kullanmayı bırakın zira burnunuzu daha çok tıkayabilir, yani yarardan çok zararı olur.

8) Baharatlı gıdalar tüketin
Birçok insan acılı ve baharatlı gıdalar tükettiği zaman burun kanallarının açıldığını ve sinüs ağrılarının azaldığını dile getirmektedir. Özellikle acı biberde bulunan bazı maddelerin belli acı türlerini dindirdiği bilinmektedir.
Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi yüz ağrıları için ve rinit için yapılan araştırmalarda ümit vadeden sonuçlar vermiştir. Ancak eğer acılı tüketmekte zorlanıyorsanız tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar da sinüslerinize iyi gelecektir.
9) Alerjiye yol açan durumlardan uzak durun
Alerjiler sinüzite yol açabilir ve sinüs ağrılarını şiddetlendirebilir. Bu sebepten ötürü size alerji yapan maddelerden yani alerjenlerden uzak durmanız sinüzit ağrılarınızın dinmesine yardım edecektir. En sık rastlanan alerjenler arasında evcil hayvan tüyü, toz ve ev akarları ve polen vardır. Evinizde bunlara karşı koruyucu önlemler almalısınız.
Eğer size neyin alerji yaptığını bilmiyorsanız ve sinüzit sorununuzun alerjiden kaynaklandığını düşünüyorsanız bir alerji uzmanına görünüp alerji testi yaptırarak alerjenlerinizi öğrenebilir ve önlem alabilirsiniz.
10) Ağrıyı tetikleyici etkenlerden uzak durun
Özellikle alkol ve sigara gibi maddeler sinüziti daha da kötüleştirebilir ve sinüslerin tıkanıp ağrı yapmasına yol açar. Ayrıca mantarlar ve kuru hava da sinüziti tetikler. Ev tozlarına karşı önlem almak için yatak çarşafları sıcak suda 60-90 derece arasında yıkanarak ev akarları öldürülmelidir.
Sinüzit varken uçağa binmek, yüzmek ve dalış yapmak da ağrıyı fazlasıyla artırır. Bu sebepten bu etkinliklerden kaçınmanız gerekir. Keskin temizlik ürünlerinden, boyalardan, saç spreyi, deodorant ve parfümlerden de uzak durmanızda fayda var.
Ayrıca başkalarının sizin yanınızda sigara içmesine izin vermemek ve temizlik ürünlerinin bitkisel, az kimyasal içeren olanlarını tercih etmek de sinüs ağrınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Sinüzit ağrısı durumunda ne zaman doktora gidilmelidir?

Eğer yeşil ya da sarı mukus akıntısı varsa, boyunda tutulma varsa, ağrı geçmiyor ve daha da şiddetleniyorsa, 24 saat geçmesine rağmen ağrı dinmiyor ve kafa karışıklığı, halsizlik, hissizlik, karıncalanma gibi sorunlarla birlikte mide bulantısı ve kusma yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık uzmanına gidip muayene olmalısınız.
Bu semptomlar sinüslerde önemli ve ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilirler ve ilaç tedavisi gerekli olabilir. Eğer hafif şiddetli kronik ağrı varsa ya da alerji ve gribe bağlı baş ağrısı varsa doğal yollarla tedavi uygulamak iyi bir yol olabilir ancak ağrı şiddetlendiğinde ve bu doğal tedavi yöntemlerine cevap vermediğinde kesinlikle uzman yardımı alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder