Şanlıurfa yemekleri külünçe tarifi ve yapılışının anlatımı
Malzemeler
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
2 paket margarin
2 paket kabartma tozu
1 su bardağı susam
2 çay kaşığı toz mahlep
1 tatlı kaşığı külünçe baharatı
Un (aldığı kadar )
3 yumurta
Hazırlanışı
Üzerine
sürmek için bir yumurtayı ayırın. Sonra margarini eritip bir karıştırma
kabına koyup üzerine diğer malzemelerin hepsini ekleyip iyice
karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir
hamur haline getirin. Hazırladığınız külünçe
hamurunu portakal büyüklüğünde bezelere ayırın ve bu bezeleri bir parmak
kalınlığında olacak şekilde yuvarlak olarak açın. Açtığınız hamuru
dörde bölüp yağlı kağıtla kaplı bir fırın tepsisine dizin. Ayırdığınız
yumurtayı iyice çırpıp hazırladığınız külünçelerin üzerine sürün. Sonra
çatal yardımıyla külünçelerin üzerinde birkaç delik açıp külünçeleri
fırında iyice pişip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.
Not: Bu
külünce özellikle ramazan bayramına bir hafta kalınca yapılıp ramazan
bayramında gelen misafirlere ikram edilir. Ayrıca bu külünçenin içine
şeker yerine tuz kayup tuzlu olanıda yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder