26 Ağustos 2009 Çarşamba

Sahur Vakti, Sahurta Çay İçmek, Sahurda Yemek

Sahur Vakti, Sahurta Çay İçmek, Sahurda Yemek




Bu dönemde özellikle disiplinli bir beslenme takip edilmelidir. Kişiler oruç tutarken bu konuda mutlaka bilinçlenmeli. Özellikle günlerin uzun olması ve sıcaklıkların yüksek olması kandaki değerleri negatif etkileyecektir.
Yaz mevsimine denk gelen ramazanda uzun süreli açlık kişileri nasıl etkiler?
Bu dönemde özellikle disiplinli bir beslenme takip edilmelidir. Kişiler oruç tutarken bu konuda mutlaka bilinçlenmeli. Özellikle günlerin uzun olması ve sıcaklıkların yüksek olması kandaki değerleri negatif etkileyecektir. Kan basıncı etkilenecek, tansiyon problemeleri ortaya çıkacaktır. Kan şekeri düşecek ve gün içinde baş ağrıları, baş dönmesi, halsizlik oluşacaktır. Dolayısıyla mutlaka sahura kalkıp
kandaki değerleri mümkün oldukça normal seviyelerde tutabilmek adına protein ve karbonhidratlı besinleri dengeli almak büyük önem taşımaktadır.
Sahurda çay içmek uykuyu kaçırır mı?
Kısmen doğrudur. Çay, kafein içeriğinden ı “uyuklamayı önleyici” olarak bilinir. İçerdiği kafeinin, merkezi sinir sistemini uyarıcı etkinlik gösterdiği, kişiyi daha uyanık ve dikkatli duruma getirdiği yapılan araştırmalarda gözlenmiştir. Bunun yanında kafeinin yapay türevlerinin yatıştırıcı etkisi de mevcuttur. Çayla alınan kafein, beyinde dopamin düzeyini artırır ve bu nedenle sinir sistemi uyarıcısı olarak kabul edilir. Fakat kafeinin sinir sistemi üzerine olan uyarıcı etkisi kişiden kişiye değişebilir.
Sahurda ne yenmeli, gün içinde sıvı alınamayacağı düşünülerek sıvı alımı nasıl olmalı?
Yaz ayına denk gelen ramazan ayında sahur sofrasında özellikle kuru meyveler (kuru incir, hurma, yaban mersini, kuru üzüm gibi…) ve yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz gibi..) eksik olmamalı. Her zaman 1 çay bardağı kadar kuru meyve ve yağlı tohum alınmalı ve mutlaka yumurta veya peynir gibi proteini zengin olan ürünler seçilmeli. Ayrıca karbonhidrat bakımından besin değeri zengin olan çavdarlı veya tam tahıllı ekmek türevleri seçilmelidir. Çok baharat ve tuz kullanılmamalı. Sahurda 1 bardak süt ve 500 cc su içilmelidir.
Hurmanın yararları nelerdir?
Lif oranı yüksektir ve tok tutar ayrıca kan şekerini düzenler, besleyicidir özellikle içerdiği mineraller sayesinde antioksidan rolü vardır. Bağışıklık sistemini korur ve bedeni zinde tutar. Hurmayı ara öğün olarak kullanmak çok faydalıdır. Özellikle su ile tüketildiğinde tokluk hissi çok daha fazla artacaktır. Ayrıca hazmı kolaydır ve kabızlık gibi barsak problemlerine de iyi gelir. Meyve yerine hurma tüketilebilir 3 tane hurmayı yarım muz veya 15 kiraz yerine tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder