Ramazan ayında su ve ayran kürü
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, yaz aylarında sıcaklardan dolayı sıvı kaybının arttığını, bu durumun su ihtiyacını artırdığını, sahur ve iftar arasındaki uzun sürenin de göz önünde bulundurulduğunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında sıvı alımının geldiğini söyledi.
Uzun ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmalk gerekiyor?
- Sahur ve iftar süreçlerinde mümkün olduğunca su içmeye özen göstermek,
- Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran (hazır ayranlar içinde tuz bulunması nedeniyle yüksek tansiyon hastaları tüketmemeli) ve taze sıkılmış meyve suları içmek,
- Daha çok sebze ve meyve tüketmek,
- Mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçınmak,
- İftarda ağır, yağlı, kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak,
- İftara çorbayla başlamak,
- İftar öğününde mutlaka sebze yemeğine yer vermek ve mümkün olduğunca iyi çiğneyerek yavaş tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmamalı, mutlaka kahvaltı niteliğinde meyve, sebze, yeşillik ve bol suyla desteklenmiş bir sahur öğünü yapılmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutmak iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk göz önünde bulundurulursa ciddi kan şekeri düşüklükleri, tansiyon düşmelerine bağlı baş ağrısı, uyku hali, baş dönmesi, tahammülsüzlük gibi sıkıntılara neden olabilmektedir.
Bu yıl Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi, havanın sıcak olması ve sahur-iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor.
Peki bu yıl, diğer yıllardan farklı olarak ne yapmak gerekiyor?International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, yaz aylarında sıcaklardan dolayı sıvı kaybının arttığını, bu durumun su ihtiyacını artırdığını, sahur ve iftar arasındaki uzun sürenin de göz önünde bulundurulduğunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında sıvı alımının geldiğini söyledi.
Uzun ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmalk gerekiyor?
- Sahur ve iftar süreçlerinde mümkün olduğunca su içmeye özen göstermek,
- Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran (hazır ayranlar içinde tuz bulunması nedeniyle yüksek tansiyon hastaları tüketmemeli) ve taze sıkılmış meyve suları içmek,
- Daha çok sebze ve meyve tüketmek,
- Mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçınmak,
- İftarda ağır, yağlı, kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak,
- İftara çorbayla başlamak,
- İftar öğününde mutlaka sebze yemeğine yer vermek ve mümkün olduğunca iyi çiğneyerek yavaş tüketmeye özen göstermek gerekiyor.
Susuzluğa karşı karpuz yiyin
Ramazan aylarında öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla ise iftardan bir-iki saat sonra yaz ayında olmanın avantajını da kullanarak meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Özellikle yaz meyvesi olan karpuz bol su içeriği ile iyi bir seçimdir. Sıcaklar da göz önünde bulundurarak ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. İftardan iki saat sonra hafif yürüyüşlerle destekleyerek daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku uyumayı sağlanabilir. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastaları gibi ve düzenli ilaç kullanması gereken kişiler oruç tutmaktan kaçınmalıdır.Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmamalı, mutlaka kahvaltı niteliğinde meyve, sebze, yeşillik ve bol suyla desteklenmiş bir sahur öğünü yapılmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutmak iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk göz önünde bulundurulursa ciddi kan şekeri düşüklükleri, tansiyon düşmelerine bağlı baş ağrısı, uyku hali, baş dönmesi, tahammülsüzlük gibi sıkıntılara neden olabilmektedir.
• Mutlaka sahura kalkılmalı,
• Bol sıvı alımına dikkat edilmeli,
• Sebze ve meyve tüketimine öncelik verilmeli,
• Et grubunda tercih sırasında tavuk, hindi, balık, dana eti olacak şekilde yapılmalı,
• Yemekler iyi çiğneyip, yavaş tüketmeli,
• Ağır, kızartma, yağlı, hamur işleri şeklindeki besinlerden uzak durmalıdır.
• Bol sıvı alımına dikkat edilmeli,
• Sebze ve meyve tüketimine öncelik verilmeli,
• Et grubunda tercih sırasında tavuk, hindi, balık, dana eti olacak şekilde yapılmalı,
• Yemekler iyi çiğneyip, yavaş tüketmeli,
• Ağır, kızartma, yağlı, hamur işleri şeklindeki besinlerden uzak durmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder