6 Temmuz 2009 Pazartesi

Kadınlarda saç dökülmesi ve nedenleri

Kadınlarda saç dökülmesi ve nedenleri

Neden olur, ne yapılmalıdır?

Selülit nasıl kadınlara özgü bir durum olarak nitelendiriliyorsa bölgesel kellik veya yoğun saç dökülmeleri de genelde erkeklere özgü bir durum olarak bilinir. Sağlıklı, gür ve parlak saçlara sahip olmak her kadın için önemlidir. Kuaföre gidip basit bir fön çektirdiğimizde bile tüm havamız değişir, kendimize daha çok güveniriz.

Saçlar, cilt ve tırnaklarla birlikte en fazla göz önünde olan ve dikkat çeken fiziksel özelliklerin başında geldiği için sağlıksız görünmeleri bizi mutsuz eder. Hele tel tel dökülmeleri estetik anlamda kötü bir görüntü oluşturmanın yanı sıra sağlığımızla ilgili bir takım sorunların habercisi de olabilir.

Aklınızda bulunsun, günde 50-100 kadar saç telinin dökülmesi normal sayılıyor. Eğer daha fazlası söz konusuysa nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:

•Hormonsal veya metabolik dengesizlikler: Özellikle androjen hassasiyeti; yani vücuttaki erkeklik hormonuna karşı kadının hassasiyetinin değişmesi neden olabilir. Normal koşullarda androjenin (yani testosteronun) DHT’ye (dehidrotestesteron) dönüşmesi, saç köküne giden kan dolaşımını stimüle ederek saç uzamasını desteklemesi gerekir.
•Kötü beslenme: Kadınlarda çok sık görülen demir ve A vitamini eksikliği saç dökülmelerine yol açar.
•Genetik nedenler: Bazı kadınlar erkeklerde görülen bölgesel kellik genini almış olabilirler (genelde babalarından).
•İmmün sisteminde düzensizlikler: Eğer saç dökülmesi zamanla artıyor veya saçlar tutam tutam dökülüyorsa bu durum Alopesi adında bir otoimmün rahatsızlığına işaret edebilir. Saç derisinin küçük bir bölgesinin biyopsisi yapılmalıdır.

•Tiroit hastalıkları: Hipotiroid veya hipertiroid olan hastalarda saç dökülmelerine sıklıkla rastlanır. Vücut krizde olduğunda saç hücreleri kapanarak enerjilerini farklı bir yöne doğrulttukları için saç telleri zayıflar.
Kozmetik alerjiler: Herhangi bir şampuana, maske veya krem gibi bir saç bakım ürününe ya da saç boyasına alerjiniz olabilir…

Ne yapmalıyım?
•Öncelikle doktora görünmeniz en doğrusu. Sorunun tespiti açısından bir uzmana danışıp en doğru tedavi yöntemini karar vermelisiniz. Doktorunuz ayrıca size almanız gereken vitaminleri de söyleyecektir. Özellikle B, C ve E vitaminleri saç hücrelerini besler. Bir dermatoloğa da danışın. Eğer ciltle, saç derisiyle ilgili bir durumsa en doğru yolu o gösterecektir.
•Beslenmeden kaynaklanabilecek etkenleri ortadan kaldırın. Genel sağlığınız için de faydalı olacak. Organik, protein ağırlıklı gıdalar tüketin. Şekeri sınırlayın veya tamamen bırakın. Demir ve kalsiyum gibi besinlerin kadın sağlığı için önemi büyük.
•Kozmetik ürünleri kullanmadan önce mutlaka test edin. Cildiniz hassas ise kafa derinizin tahriş olma olasılığı çok yüksek.
•Saç derisi masajı, saç derisine kan dolaşımını hızlandırmak açısından faydalı olabilir.
•Jinekoloğunuzla görüşün; hormon testi ysptırıp herhangi bir düzensizlik olup olmadığını öğrendikten sonra gerekli takviyeleri alın.
•Saç dökülmesinin tamamen psikolojik nedenlerden ötürü olduğunu düşünüyorsanız bu konuda yardım almanız iyi olur. Eğer çok fazla ve ağır psikolojik stres altındaysanız daha iyi hissetmeye başladıktan sonra tedavi sonucu birkaç ay içinde problemin ortadan kalktığını göreceksiniz.


2 yorum:

  1. Benim bu aralar fazla dökülüyor.
    Ama mevsimsel diyorum.
    Sevgiler.
    Bu arada harika bir site.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim sağolun...

    YanıtlaSil