5 Ocak 2009 Pazartesi

Adet Sorunları , Adetsiz Bir Hayat !

Adet Sorunları , Adetsiz Bir Hayat !

Günümüzde kadınların %80’i adet ve adet öncesi dönemde yaşadıkları PMS (premenstrüel semptomlar) şikayetlerinden yakınıyor. Bazı doğum kontol yöntemleri ile kadınların korunmanın yanısıra adetlerini de azaltabileceklerini hatta bazen tamamen ortadan kaldırabileceklerini söyleyen Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, bunun tıbbi açıdan herhangi bir sakıncası olmadığını belirtti. Sözkonusu yöntemler arasında yeralan rahim içi sistemin (RİS) yüzde 99,8 koruyuculuk oranı ile tüplerin bağlanmasıyla karşılaştırılabilir düzeyde etkin bir koruma sağladığına değinen Prof. Dr. Çamlıbel, RİS’in tamamen geri dönüşlü bir yöntem olduğunu ve rahimden çıkarıldıktan sonra ilk aydan itibaren gebe kalma imkanı sunduğunu söyledi.

Adet şikayetleri : PMS ve Dismenore

Kadınların %34’ü PMS şikayetlerini günlük hayatlarını olumsuz etkileyecek şiddette, %37’si ise orta şiddette yaşıyor. Adet sırasında rahimden salgılanan prostaglandin hormonuna bağlı olarak görülen çok etkin ağrıları (dismenore) her zaman yaşayan kadınların oranı ise %61’e kadar çıkabiliyor. Ağrılara ek olarak bulantı, kusma, ishalimsi bağırsak hareketleri, titreme, ateş, çarpıntı gibi bazı şikayetlerin de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Çamlıbel, “ Adet öncesi yani premenstrüel dönemde salgılanan progesteron; kişide iştah açılması, şeker yemeye eğilim, ödem, kilo alma, bağırsak hareketlerinde tembellik, göğüslerde ağrı ve sızıya sebep olabilir. Ruhi sıkıntılar oluşabilir. Depresyon, çevreyle uyumsuzluk, konsantrasyon güçlüğü, iş performansının düşmesi gibi bir takım olumsuz etkiler görülebilir” dedi.

Adetten Vazgeçebilirsiniz

Kadınların bazı doğum kontol yöntemlerini tercih ettikleri takdirde korunmanın yanısıra adetlerini de azaltabileceklerini hatta bazen tamamen ortadan kaldırabileceklerini söyleyen Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, “ Kadınlara isterseniz adetten vazgeçebilirsiniz dediğimizde, bunun doğaya aykırı olduğunu düşünüyorlar. Oysa bu tıbbi olarak sakıncalı bir durum değil. Kadının doğurganlığının devam ettiğini bildiğimiz sürece adet olmaması olsa olsa bir avantaj. Yeter ki, bunun geriye dönüşü olan basit bir olay olduğunu bilsin. Dolayısıyla özellikle adetin pasif bir hareket olduğunu anlatabildiğimiz kişiler adet kesilmesini biraz daha rahat karşılıyorlar. Ayrıca adet olmamanın kansızlığın önlenmesi, ağrı çekilmemesi, başağrısı, stres, sıkıntının daha az yaşanması, pedlerle uğraşılmaması gibi faydaları var” dedi.

Kirli Kan İnancı Tamamen Hurafe

Kirli kan diye bir şey olmadığını bunun bir hurafe olduğunu belirten Prof. Dr. Çamlıbel, “Adet kadınlığın göstergesi gibi kabul edilip hayattaki en önemli şeylerden biri oluyor ve gerektiğinden çok önem veriliyor. Medeniyet arttıkça verilen önem azalıyor. Hatta pek çok kadın ‘adetim olmasa daha rahat olmaz mıyım’ gibi isteklerle doktora başvurmaya başladı. Değişik yöntemlerle örneğin bazı spirallerde olduğu gibi rahmin zarına hormon vererek bu zarı inceltebilirsek, rahim zarı adet döküntüsü yapamayacak kadar ince bir hale gelir. Dolayısıyla kan ne ürer ne de dökülür. Tabii bu geriye dönüşü olan bir olay, hormonu kestiğiniz anda tekrar adet görebilirsiniz” dedi.

RİS İle Hem Güvenli Korunun, Hem de Adetsiz Hayatın Tadını Çıkarın

RİS’in yüzde 99,8 koruyuculuk oranı ile kadınlara tüplerin bağlanmasıyla karşılaştırılabilir düzeyde etkin bir koruma sağladığını ve adetsiz hayatın rahatlığını sunduğuna değinen Prof. Dr. Çamlıbel “ RİS, hem klasik spiralin rahatlığını veriyor, hem de klasik spirallerin kanama şiddetini azaltarak kullanıcılarını memnun ediyor. Rahmin içine yerleştirdiğimiz T şeklindeki özel plastik bir cisim, içindeki çok düşük dozdaki hormon salgılayarak beş yıla kadar etkin koruma sağlıyor. Rahim zarına etki ederek zarı inceltiyor. İnceldikçe adet azalıyor ve bir süre sonra yumurtalıkların faaliyeti aynen devam etmesine rağmen rahim zarı kalınlaşamadığı için adet üretemez. Dolayısıyla ne adet oluşur ne içeride kan kalır. Bu şekilde hem gebelikten korunuluyor, hem de adet kanamasında ciddi bir azalma hatta sıfıra inme söz konusu oluyor. RİS çıkarıldıktan sonra 3 ile 6 hafta içinde adetler tekrar başlar. RİS, adet kanamasını çok azalttığı için kansızlığı önlüyor. Ayrıca miyomu olan hastalarda rahim içi sistem tedavi amaçlı da kullanılıyor. Salgıladığı hormonla miyomların büyümesi azalıyor. Düzensiz adet kanaması yüzünden rahim ameliyatı olması gereken kişileri bu ameliyatlardan kurtarabiliyor.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder