12 Mart 2012 Pazartesi

Tırnak mantarından kurtulmanın yöntemi

Tırnak mantarından kurtulmanın yöntemi



Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Aylin Kalaycıyan, “Tırnak mantarı ve tedavisi” hakkında bilgi verdi.


Tırnak mantar enfeksiyonu; “dermatofit” adı verilen mantarlar, mayalar ve küf mantarları tarafından oluşturulur. Tırnakta görülen mantar kozmetik sorun olmasının yanında tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur ve tedavi edilmesi gerekir.

Sivri burun ayakkabılar ve yanlış manikür pedikür uygulamalarına dikkat!
Tırnak altında oyulma, ufalanma, kalınlaşma, renk değişikliği mantarların tırnakta oluşturduğu bazı bulgulardır. Mantarlar sağlam tırnaklardan ziyade hasarlı tırnaklara yerleşme eğilimindedir. Ayakları sıkıştıran küçük veya sivri uçlu ayakkabılar, bilinçsizce yapılan manikür ve pedikür işlemleri, tırnaklara gelen darbeler gibi travmatik durumlarda tırnağın yapısı bozulur ve enfeksiyonlara daha yatkın hale gelir.

Ortak kullanıma açık alanlar tırnak mantarı oluşumuna zemin hazırlıyor
Mantarlar doğada çok yaygın bulunan organizmalardır. Özellikle ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde yoğunlaşırlar. Dış ortamdan bulaşmanın yanı sıra; deri üzerinde spor halinde bulunan mantarların uygun üreme şartlarında enfeksiyon yapmaları gibi harici bulaşma olmadan da mantar enfeksiyonları oluşabilir. Dış ortamlar genellikle havuzlar, ortak duşlar, soyunma odaları, steril olmayan manikür ve pedikür aletleridir. Bulaşmanın temel rol oynamadığı durumlar ise elleri sudan çıkmayan ev hanımlar, ayakların banyodan sonra ıslak bırakılması, terleme gibi nemin ve ısının arttığı durumlardır.

Tırnak mantar enfeksiyonu vakit geçirmeden tedavi edilmelidir
Tırnak mantarı görüldüğünde en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Ağızdan ilaç kullanımının yanı sıra; tırnağın üstünden sürülen ilaçlar da mevcuttur. Tırnağın mantar tarafından tutulma oranına ve mantarın cinsine göre oral veya topikal tedavi (ilaçların deriye değişik yöntemlerle doğrudan uygulanması) arasında seçim yapılır. Oral tedavi ayak tırnakları için 3 ay, el tırnakları için 2 ay sürdürülür. Ancak bu süre tırnağın tamamen normal görüntüsüne kavuşması için geçmesi gereken süreden çok azdır. Örneğin ayak tırnaklarında tırnağın komple değişme süresi yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 9-12 aydır. Topikal tedavinin süresi 6 aya kadar uzayabilir. Oral tedaviye göre yan etkileri çok azdır.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
Tedavinin yanı sıra; mantarın oluşmasını kolaylaştırıcı sebeplerin de ortadan mümkün olduğunca kaldırılması gerekir. Bu şekilde iyileşme sonrası tekrar aynı durumun ortaya çıkması engellenebilir. Ayakları ıslak bırakmamak, terlemeyi önlemek, tırnakları darbelerden korumak gibi genel yaklaşımların bu konuda yararı olacaktır. Ortak alanlarda terlik kullanmak,  terlik ve ayak havlusu gibi eşyaların şahsi olmasına özen göstermek, şahsi manikür seti kullanmak da ek önlemler arasında sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder