1 Ocak 2012 Pazar

Çin Düğüm Sanatı (Makrome) yapılışı

Çin Düğüm Sanatı (Makrome) yapılışı
Çin Düğüm Sanatı (Bir Nevi Makrome)

  Düğüm işlerinin, düğümlerin en meşhuru Çin düğümleri. Çin düğümleri bizim bildiğimiz makromeye çok benziyor. Ancak Çin düğümleri ile makramedeki düğüm atımları birbirinden farklıymış.
Sadece bir düğüm çeşidi ikisinde de aynıymış. Bir de ben makromeye göre Çin düğümlerinin daha çok 3 boyutlu işlerde kullanıldığı izlenimini aldım. Çinliler’in yapığı bu düğümler çok eskilere dayanıyor ve bu düğümler onlarda bir gelenek halini almış. Düğümler daha çok dekoratif maksatlı kullanılıyor. Düğümler için çok çeşitli basit ve karışık teknikler var. Düğüm yapılırken kullanılan ip saten parlak bir kordon. Bizim makramede kullandığımız makrome ipinden daha farklı bir ip. Ayrıca yan malzeme olarak boncuklarda Çin düğümlerini süslemekte. İşte Çin düğümleri ve kullanıldığı yerler.
Çin düğümlerine kimi zaman telefonlarda;


Kimi zaman küpe, bileklik ya da kolyelerde; (İlk fotoğrafta yerde duran çanta süsü olarak yapılmış bir nazarlık)






Kimi zaman anahtarlıklar, kitap ayraçlarında;



Kimi zamanda dekoratif süslemelerde rastlanabiliyor: Balık, yusufçuk, ayçiçeği, kaplumbağa, kelebek, köpecik ve çiçekli dekoratif aksesuarda kullanılan Çin düğümleri. Yusufçuk düğümümünün yapılışı için bakınız.





Saç tokalarını organize etmek için yapılmış çiçek şeklinde bir düğüm. Çiçek düğüm ayrıca çanta, sepet ve kapı kolu gibi farklı yerleri süsleme amaçlı da kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder