23 Kasım 2011 Çarşamba

Prag (Çekçe Praha) Çek Cumhuriyetinin Başkenti ve En Büyük Şehri Turizm

Prag (Çekçe Praha) Çek Cumhuriyetinin Başkenti ve En Büyük Şehri Turizm


GENEL : Prag (Çekçe Praha) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya birleşikken de başkentti. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır.
İş dünyası istatistiklerine göre bu sayıya ek olarak 300.000 kişi de resmi kaydı olmaksızın Prag'ta yaşamaktadır. Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. Prag "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimlerle de anılır. 1992'den beri Prag'ın tarihi merkezi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nun listesinde yer almaktadır.
Prag'ın bir özelliği de 2. Dünya savaşında pek zarar görmemiş olmasıdır. Bu sayede birçok tarihi ev ve mekanı barındırır. Bu yerler arasında St. Vitus Katedrali de yer alır. Turizm alanında son yıllarda çok fazla rağbet görmektedir. / KAYNAK : VIKIPEDI



GÖRÜLECEK GEZİLECEK YERLER ... Köpruleri, katedrali, turistik mahalleleri ve sulun gibi kadınları ve devasa muzesi gorulmeye deger. Konaklama dışında cok ucuz denebilecek bir sehir... PRAG şehrini yakından tanımak ve tarihi dokuyu hissetmek için gezmelisiniz ...

Tarihin esrarı, eşsiz yapıların gizemi, sanatın sessiz çığlıkları ile romantizmin buram buram yaşandığı bu şehire hayran kalmamak imkansız... PRAG şehrine gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken güzellikler arasında aşağıdaki yerleri sayabiliriz.



CHARLES KÖPRÜSÜ : Kral 4. Charles’ın baş mimarı "Peter Parler" tarafından 13. yüzyılda yapılan bu köprü Vitava Nehri'ni birbirine bağlayan en meşhur köprüdür. Bu köprü o dönemlerde şövalye turnuvaları için yaptırılmıştır. Ancak günümüzde şehrin ilk ışıklarını seyretmek için mükemmel bir yer halini almıştır. Ayrıca havanın güzel olduğu günlerde, köprünün üzerinde hediyelik eşya satanlar, ressamlar, kukla tiyatroları ile gülücüklü dakikalar yaşanırken, bir köşede müzisyenlerin çaldığı kemanla kendinizi Prag’ın masal aleminde bulacaksınız. Charles Köprüsü yemek yemek için en güzel mekanların bulunduğu bir bölgedir. Karnınız acıkırsa eğer, kesinlikle tavsiye edilir!

PRAG KALESİ : Tüm şehri tepeden gören muhteşem bahçesi, sanat galerileri ve kiliseleri ile muhteşem bir yerde olduğunuzu hissedeceksiniz.

OLD TOWN SQUARE (Eski Kent Meydanı) : Nehrin batı kıyısında yer alan Old Town, Prag’ın tarihi merkezidir.

TV KULESİ : 100 metre yüksekliğinde olan kuleyi Prag’ın her yerinden görmek mümkün.

SAAT KULESİ : 500 yıllık bir geçmişi olan bu saat, başlı başına görülmesi gereken bir eser olmanın dışında ilginç bir mühendislik harikasıdır.

BELEDİYE BİNASI : 1338 yılından itibaren Parlamento Binası olarak kullanılmaya başlamış olan binada şu anda bazı düğünler yapılmaktadır. Ayrıca, Jan Hus’un heykeli ve Tyn Kilisesi gibi bir çok görülmesi gereken eserde Prag'da Old Town’da bulunmaktadır.

ALIŞVERİŞ : Alışveriş için fazla seçeneğinizin bulunduğu bir şehir Prag, büyük alışveriş merkezlerinde ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Ancak Prag’ın şehir kültürünü yaşamak için kent pazarlarına gitmelisiniz. Antikadan, kullanılmış mobilyalara, elektronik eşyalardan, bilgisayarlara kadar kent pazarlarında her şey mevcut. En çok "Bohemya kristalleri", porselen ve takıları ile meşhurdur. Prag’da eğlencenin en güzel tarafı, biranın çok ucuz olmasıdır. Gece hayatında ise hemen hemen her yerde klasik müzik duymanız, fazlasıyla mümkün. Bu büyülü şehre yakışacak bir müzik zevki olsa gerek. Ama aradığınız daha yüksek sesli müzik, bar kültürü ve eğlence ise bunun içinde merkezde çok sayıda mekan bulabilirsiniz.

BİRA VE ÇEKLER : Çeklerin en cok bira tüketen, hatta Alman ve Belçikalılardan bile daha fazla bira tüketen halk olduğunu biliyor muydunuz? Sadece Prag’da 1500 tane birahane bulunduğu söyleniyor. Ünlü Pilsen ve Budweiser biralarının üretildigi Pilsen ve Budweis adlı şehirler de Çek Cumhuriyeti’nde. Şimdi iki kent de dünyanın en iyi birasını üreten şehir ünvanını almak için yarışıyor.




KALINACAK YERLER :

HOTEL INTER-CONTINENTAL PRAHA
Námestí Curieovych 43/5,
110 00 Prag Çek Cumhuriyeti
Tel: +42 02 2488 1111

CORINTTHIA PANORAMA HOTEL
Milevská 7, Prag 4,
Z1P:140 63, Çek Cumhuriyeti
Tel: +42 02 6116 1111

NEREDE NE YENİR : Çek birası ve çayını içmelisiniz! Prag’da yemek kültürü Avrupa mutfağının izlerini taşıyor. Genel olarak et (özellikle domuz eti) ve şarküteri ürünleri ağırlıkta. Geleneksel yemekleri ise kızarmış domuz eti ve tuzlama lahana. "Wenceslas" meydanında ünlü Çek birasını içmeden dönmeyin. Prag’da ünlü Çek biralarının ve "Besherowka" likörlerinin dışında, çay keyfinin ayrı bir önemi var. "Kavarna Slavia" adlı cafe zamanında Max Brod ve Prag’da birçok yere ismini vermiş olan Kafka gibi ünlü edebiyatçıların sık sık ziyaret ettiği bir yerdir. Dünyaca ünlü edebiyatçılara ilham kaynağı olan bu atmosferde çayınızı yudumlamanın keyfini yaşayabilirsiniz. Charles Köprüsü yemek yemek için en güzel mekanların bulunduğu bir bölgedir. Karnınız acıkırsa eğer, kesinlikle tavsiye edilir!

BAZI BİLİNEN RESTORANLAR => PRAVDA Sonradan olma zenginlerin gözde mekanı ve Paris caddesi üzerinde yer alıyor. Modern dekorasyonu ve gelen insanların sıklığı göz kamaştırıyor. / U KALICHA Duvarlarında yüzyıl önce bu restaurant-birahaneye gelen ünlü yazar ve çizerlerin notları, resimleri, karikatürleri yer alan Oldukça büyük turist gruplarını içinde barındıran bu restaurantta masaların arasında dolasan orijinal kostümler içindeki 2 müzisyen misafirleri coşturuyor Adres: na bojitsi 13, P2 / U PRINCE Özellikle akşamları yemek yemek çok keyifli. Meydanda sağa sola giden insanları keyifle izlemenin yanı sıra, restaurantin somonla yarattığı harika tatları deneyebilirsiniz. Old Town Square'de Astronomik saatin karşı sırasında saat kulesinin önündeki alanda yer alıyor. / REYKAVIK Charles Köprüsü'ne giden yolun üzerinde bulunan bu mekanda istiridye mutlaka denenmeli. / CAFE MILENA Avusturya stili olmasının yanında bir başka ozelliği de Kafka'nin sevgilisi Milena'ya adanmış bir cafe olmasıdır. Akşam 7 cıvarı Broadway müzikallerinden derlemeleri zevkle dinleyebilirsiniz. Hafif yiyecekler ile popüler bir mekân. Staromestske Namesti 22, Prag 1. Telefon: 260-843 / JAMA oldukça popüler bir mekân. Çek mutfağı ve bol acili Meksika mutfağı ağırlıklı. Genellikle çok kalabalık. Kişi başı 5-8 USD arası. V Jame 7. Telefonu 2422 2383 / OSTROFF Vltava Nehri üzerindeki küçük bir adada bulunan popüler bir restaurant. Çek mutfağı ağırlıklı. Kişi başı 10-20 USD arası. Strelecky Ostrov 336. Tel: 2491 9235 / NEBOZİZEK (Little Auger) Petrin Tepesi üzerinde Çek yemekleri ağırlıklı çok güzel manzaralı restaurant . Petrinske Sady 411, Prag 1. Tel: 537905



ULAŞIM => Vize : Prag gezisi için vize almanız gerekmektedir Schengen vizeniz varsa kolaylık sağlanabiliyor, ama genel olarak Prag vizesi almak oldukça zordur. Uçuş süresi : 2,5 saat Para birimi : Çek kronu Saat farkı :1 saat geri / Resmi dil : Çek dili fakat Almanca da konuşuluyor. İngilizce ise sadece iş alanında konuşuluyor

Metro : Prag Metrosu 3 hattan oluşmakta olup her hat farklı renkteki bir harf ile tanınmaktadır. Hat A Yeşil renk (Skalka - Dejvicka istasyonları), Hat B sari renk (Cerny - Zlicin istasyonları) , Hat C kırmızı renk (Nadrazi Holesovice - Haje istasyonları) . Metro sabah 5 ile gece 12 arasında islemektedir. Çalışma saat-günleri içinde her 2 dk da bir, diğer zamanlarda 4 ile 10 k arasında seferler gerçekleşmektedir. / Trams : Tramvay sabah 4:30 ile gece 12 arasında islemektedir.Tram tarifeleri duraklarda yer almaktadır. / Otobüs : Otobüs sabah 4:30 ile gece 12 arasında islemektedir.Otobüs tarifeleri duraklarda yer almaktadır. / Funicular : Funicular ile Petrin Tepesine çıkış Újezd - Nebozizek - Petrin güzergahında yer almaktadır. Funicular sabah 9:15 , aksam 8:45 arasında islemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder