24 Şubat 2010 Çarşamba

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir? Cinsiyet Belirleme !

 Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir? Cinsiyet Belirleme !

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Bebeğin cinsiyeti belirlenirken şu faktörler rol oynar:  Sperm hücrelerinde hem X hem de Y kromozomu bulunur. Yumurta hücrelerindeyse daima X kromozomu vardır.
Milyarlarca sperm yumurta hücresinin içine girmek için mücadele eder, ancak milyarlarca spermden yalnızca biri bunu başarabilir. Yumurtanın içine girmeyi başarabilen sperm hücresi X kromozomuna sahipse
bebek kız, Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek olur.
Özetle söylemek gerekirse bebeğin cinsiyetini belirleyen etken daima erkeğin sperminde bulunan x ya da y kromozomudur.
Peki Günümüzde Bebeğin Cinsiyetini Önceden Belirlemek Mümkün mü?
Günümüzde doğacak bebeğin cinsiyetinin belirlenmesine yönelik tıbbi yönü hiç olmayan ya da zayıf olan teknikler olduğu gibi, son derece güçlü tıbbi temellere dayanan birbirinden farklı yöntemler geliştirilmiş durumdadır. Bunlardan en gelişmiş olan ve tüp bebekle beraber uygulanan PGT yöntemi %100’e yakın istenilen sonucu vermekte, fakat Türkiye’de isteğe bağlı yapılmamaktadır.
Bu Yöntemlerin Haricinde Başka Yöntemler Var mıdır?
Evet, Tüp Bebek ve PGT Yöntemi dışında cinsiyet belirlemede dünyada uygulanan başka yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
1. BabyChoice –Materna yöntemi :
cinsiyet-belirleme 
İsviçre’deki Materna Laboratuarlarının 1996 senesinden bu yana dünyanın pek çok yerinde temsilcilikleri aracılığıyla dağıtımını yaptığı BabyChoice yötemiyle herhangi bir tıbbi müdahale olmadan anne ve babanın istediği cinsten bebek yapabilmenin doğal ve güvenli tek yolunu oluşturmaya çalışmaktadır. Anne ya da bebeği hiçbir tehlikeye sokmadan yüzde 90′ın üzerindeki başarı oranı sağladığını savunarak, pratik ve ekonomik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
BabyChoice –Materna yöntemi yöntemi nasıl çalışıyor?
Bu yöntemin çalışma prensibi ;
Hücresel haberleşme konusunu inceleyen bilim adamları annenin yumurta zarındaki reseptörlerin “X” ya da “Y” kromozomu taşıyan spermleri dönem dönem kabul ya da reddettiğini keşfettiler. “X” kromozomlu spermin (kız bebek) (+) artı ve “Y” kromozomlu spermin (erkek bebek) (-) eksi yük taşıdığıysa önceden biliniyordu. Fransız bilim adamları çok daha ileri gittiler ve yumurta zarındaki reseptörlerin elektrik yükünün annenin biyolojik saatine göre değiştiğini keşfettiler. Buna kutuplaşma dönemleri ismini verdiler.
Söz konusu bu keşif resmi makamlarca takip edilen testlerle test edildi ve yüzde 98  oranında başarı sağlandı. Bunun üzerine 1997′den bu yana bütün dünyada satışa sunuldu.
Yeni adıyla BabyChoice şöyle özetleniyor : Annenin yumurta zarındaki reseptörlerin hangi günlerde “X” kromozomlu spermleri (kız), hangi günlerde “Y” kromozomlu spermleri (erkek) kabul edip diğerini reddedeceğini bulan metotdur. Çiftlerin, doğanın onlar için belirlediği günlerde kız ya da erkek çocuk yapmalarını sağlar. 1997 senesinden bu güne dek kullanıcıların başarı oranı yüzde 90 civarında olmuştur.
Hakkınızda vereceğiniz bilgiler analiz edilerek ve her biri 25 ayrı hayati parametre ile karşılaştırılır ve BabyChoice takvimi , gebelik takvimi hazırlanır. Takvim, spermlerin ana rahminde altmış saate dek yaşayabildikleri hesaplanarak hazırlanır. Takvimde işaretli günler çoğu annenin doğurgan dönemi (son kanamanın ilk gününden sonraki yedinci ila yirmi birinci gün arası) ile ilk altı ayda çakışmaktadır. Fakat gerekli görülürse adet dönemlerini değiştirmek kolaydır. Kutuplaşma dönemleri sabittir ve değiştirilemez. BabyChoice yöntemi ile cinsiyet gebelik takvimi tamamen doğal olup kopyalama, genetik seçme, embriyo ayırma gibi işlemlerden ayrı tutulmaktadır ve bunları yasaklayan tüm otoritelerce kabul görmektedir. İsviçre’deki Materna laboratuarlarında annenin kişiye özel analizi yapılmaktadır ve BabyChoice takvimi hazırlanmaktadır. Bu takvimdeki işaretli günler çiftlerin arzuladıkları cinsiyetteki bebeğe gebe kalabilecekleri günleri gösterir. Bugünlerde gebelik için deneme yapmak gerekir.
2. Microsort –Ericcson yöntemi
Amerika’da bilim adamları çiftlere bebeklerinin cinsiyetini belirlemeyi kolaylaştıran bir metod geliştirdi. Yöntem kız bebeklerde yüzde 92, erkek bebeklerde ise yüzde 80 başarı sağlıyor. Amerikanın Virginia eyaletindeki Fairfax şehrindeki Genetik ve Tüp Bebek Enstitüsünde geliştirilen bir alet yardımıyla spermler X ve Y kromozomlarına göre ayrıştırılıyor.  Lazer ışınları ve komplike DNA formülleri kullanarak sperm ayrıştıran bir cihaz yardımı ile kız bebek olmasını sağlayan X kromozomu taşıyan spermlerle erkek bebek olmasını sağlayan Y kromozomu taşıyanları birbirinden ayırıp elde edilen ayrılmış spermleri Aşılama (suni dölleme) yöntemi ile anne adayına yerleştirerek gerçekleştiriliyor.
İstenilen kromozomdaki sperm ayrıştırma işlemi epey zor olduğu için kız bebek için ayrıştırma oranı yüzde 92 ve erkek için ise oran daha düşük ,yani %80 dolaylarındadır. Gebelik oranları ise uygulama başına hayli düşük yüzde on sekiz saptanmış . Daha çok genetik hastalıkları olan aileler için geliştirilen bu yöntem aslında henüz daha deneme aşamasındadır. Bu yöntem sayesinde önümüzdeki senelerde çocuklarda ortaya çıkan hemofili veya kas erimesi gibi hastalıklar için, daha önceden cinsiyet belirlenerek önlem alınması planlanıyor. Genel olarak uygulaması zor ve pahalı bir tekniktir. Uygulanırlığı zor olduğundan çok daha az kullanılmaktadır. Bu yöntem için teknik ve yasal zorluklar vardır.
3. Shettles Metodu
Amerika’da ve Avrupa ülkelerinde çok fazla  uygulanan bir teknik ise Shettle metodudur. Çok basit olan bu metodun uygulama prensibi adetin belirli günlerinde ilişkiye girilmesine dayanmaktadır Landrum Shettles adlı bir doktorun geliştirdiği basit ve ücretsiz olan bir yöntemdir. Dayandığı nokta X kromozomu taşıyan spermlerin Y kromozomu taşıyanlara göre daha yavaş yüzmesi ve daha dayanıklı olmasıdır. Yumurtlama dönemindeki yapılacak bir zamanlama ile seçmeye çalışılan cinsiyetteki spermlere avantaj sağlamaya çalışıyorsunuz. Buna göre erkek çocuk için yumurtlamaya en yakın zamanda cinsel birleşme yapılmalıdır. Böylece hızlı Y kromozomu taşıyan spermler yumurtaya daha hızlı ulaşabilmekteler. Kız çocuğu içinse yumurtlama olmadan üç ila beş gün önce cinsel birleşme yapılıyor ve sonra bir daha yapılmıyor. Bu şekilde Y kromozomu taşıyan spermler ölüyor ve geriye X kromozomu taşıyan daha dayanıklı spermler kalıyor. Bu yöntemin uygulanması için yumurtlama gününün tespiti için bazal vücut ısısı takibini ya da servikal mukus testlerini kullanmak icap etmektedir. Sözün özü bu bir tür gebelik takvimi dir.
Özetle ;
- Bu kurama göre yumurtlamadan iki gün önce ilişkiye girilirse kız , yumurtlamadan sonra ilişkiye girilirse erkek -olacağı savunulmaktadır
- Yine bu metoda göre yüzeyel ilişki ile kız ,derin cinsel ilişki ile erkek olma olasılığı artmaktadır.
- Shettle metoduna göre ilişki esnasındaa kadın orgazm olmaz ise kız ,orgazm olur ise erkek olma ihtimali yüksek olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder