9 Mayıs 2009 Cumartesi

Mutlu olabilmek için yapılması gerekenler

Mutlu olabilmek için yapılması gerekenler

Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre mutlu olmanın başlıca adresleri aşşağıdakileri ayatımızda uygulamak.

Bilim adamlarına göre mutluluk öğrenilebilir. Mutlu olmak için herkes çeşitli yollar buluyor. İsteyenler mutluluğu gevşeyerek, dokunarak, hatta bir küçük çocuğun gülüşünde, bir bebeğin yumuk ellerinde ve stres halinde bile mutluluğu yakalayabiliyorlar. Alman Bunte Dergisinin son sayısında uzman Wilhelm Schmid Bode mutluluğun reçetesini açıkladı:

ÇOCUKLAR: Anketlere göre en büyük mutluluk çocuğunuzla birlikte dünyayı onun çocuk gözleriyle algılamak. İkinci bir çocuğa sahip olanlar daha mutlular; heyecanları sınırsız ve pespembe. Bol bol çocuklarla oynayın, ilgilenin.

ACI KIRMIZI BİBER: Acı kırmızı biber önce insanda cehennem duygusu uyandırır. Ancak hemen arkasından mükafatı gelir. Biberdeki Capsacıh adlı madde damakta endorfin salgılayıp acıları dindiriyor, insanı mutlu kılıyor. Bol acı yiyen Asyalılar onun için mutlular.

ÇİÇEKLER: Çevreye, tabiata saygı gösterenler mutlu olmayı da biliyorlar. Araştırmalara göre yeşil ve çiçek insanın mutluluk seviyesini %100 arttırıyor.

MOR RENK: Mor renk araştırmacılara göre insan ruhunu dengeye kavuşturuyor. Kırmızı insanı aktif yaparken mavi dinlendiriyor, kırmızı ve mavinin karışımı olan morsa dengeyi sağlıyor.

ÇİKOLATA: Mutluluk hormonu serotonin anında beyin dolaşımına çıkıyor. İçindeki penilatin “lamin” insanı bulutlara çıkarıyor. Fakat fazlası ters tepki yapıyor.

MUZ: Kendinizi güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz? Hemen bir muz yiyin. Magnezyum ve kalsiyum ihtiva eden muz strese birebir. O da mutluluk hormonu serotonini kışkırtıyor.

GÜLMEK: her şeyi ciddiye alanlar baştan kaybediyorlar. Gülümsemek insanı sağlıklı ve mutlu yapıyor. “Bir tebessüm bin porsiyona bedeldir” derler.

SPOR: Spor yaparken de, sonrasında da mutluluk hormonu salgılanıyor. Açık havada yürümek veya koşu yapmak mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını sağlıyor. Her fırsatta spor yapın.

GÜNLÜK TUTMAK: İnsanın gerçek mutluluğu dışarıda değil, iç dünyasındadır. Günlük tutmak insanın pusulası olabilir. Başımızdan geçen olayları,mutlu hatırları özellikle vurgulayıp kağıda dökerek bunları kalıcı kılmış oluruz.

ALLAH’A KUVVETLİ İMAN: İstatistiklere göre Allah!a güçlü bir imanla bağlananlar zor durumlarla karşılaştıklarında daha dayanıklı oluyorlar. Yaradan’a iman insanı mutlu ve sağlıklı kılıyor.

HOŞ NAĞMELER: Güzel bir musiki, hoş bir sada mutluluğun ilacı…

BİTKİ ÇAYLARI: Bilinen bir sürü faydası olan b u çaylar insanı hem sağlıklı, hem dinç kılıyor. Mutsuzluğumuzun çok önemli bir sebebi de tabii gıdalardan, şifalı bitkilerden uzaklaşıp en küçük bir hastalıkta kimyasal ilaçlara sığınmak. Halbuki bunların yan etkileri, bağımlılıkları bizi çökertmeye yetiyor.

İYİMSERLİK: Bütün zor anlarda, engellerde insanların iyimser olması bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor.

TEFEKKÜR: Kainat kitabını tefekkür etmek mutluluk ve gevşeme (relax) etkisi yapıyor. Çünkü insan küçük bir kainattır, kainat büyük bir insan…

DOSTLUK: Samimi ve gerçek dost, arkadaş edinenler kendilerini daha mutlu hissediyorlar. Dostluğun en iyi yanları karşılıklı güven ve birbirini dinleme yeteneğidir.

EV İŞLERİ: İnanılır gibi değil ama gerçek. Erkeklerin %12’si yemek pişirip ütü yaparak, ev temizleyerek mutlu olduğunu söylüyor. İşin en iyi yanı erkekler ev işi yapınca kadınlarda mutlu oluyorlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder