17 Mayıs 2009 Pazar

Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Ağız ve Diş Sağlığının Önemi : Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada önemli sorun olmaktadır. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla
Yakından ilişkilidir.

Ağız Sağlığı : Dişler ve onları çevreleyen sert ve yumuşak dokuların tümünün hastalıklarının tedavisini ve korunmasını içeren bir kavramdır. Dişler ve içine yerleştiği çene kemiği, dudak, dil, yanak ve diş etleri ağız sağlığının kapsamına girer. Dişer ve çevre dokularının temizliği ağız sağlığının temelini oluşturur.

Diş Sağlığı : Dişlerin ve dişlerin içine oturduğu diş yuvalarının hastalıklardan korunması ve mevcut problemlerinin tedavisi, diş sağlığı olarak ifade edilir. Dişlerin dizilişi, eksikliği, çürükleri, tedavisi diş sağlığının temel konularındandır.

Diş Çürümesi : Diş çürüğü, diş minesinin ve sert dokuların tahrip olmasıdır. Bu olay dişlerin dış yüzeyinden başlayarak derinleşir. Diş çürüğünün sebebi ağızda meydana gelen asitlerdir. Asitlerle diş minesi ve kemik kısmı aşınır.
Bunun dışında çürük, dişin organik kısımlarını eriten, proteinleri parçalayan enzimlerin etkisiyle ilerler. Gıda olarak alınan şekerler, ağızdaki mikroorganizmalar tarafından parçalanarak asitleri meydana getirir. Bundan sonra çürük kolayca ilerler ve diş özüne ulaşır ve ağrı başlar. Daha sonra çürük, diş köküne ve çene kemiğine geçer ve apse oluşur. Çürükler hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde olabilir. Büyüme ve Gelişme döneminde kalsiyum, fosfor ve flor yönünden yetersiz beslenmeler sonucunda çürükler artar. Flor diş minesinin sertliğini sağlayan temel maddedir. Flor fazlalığında dişlerde renk bozukluğu ve çürük oluşur. Şekerli besinlerin fazla tüketilmesi ve yeterli diş temizliğinin yapılmaması diş çürüklerini artırır. Çürük diş özüne ulaşmadan ağrı meydana gelmediği için diş ağrısının olmaması, diş sağlığının yerinde olduğunu göstermez. Diş çürüklerinin erken tanısı ve çürük daha fazla ilerlemeden tedavisi gerekir. Bu durum sağlık yönünden önemlidir. Ayrıca kaybedilen dişlere yapılacak protezlerin maliyeti ekonomik açıdan da problem teşkil eder. Sağlıksız bir ağız da kişinin sosyal ilişkilerini bozabilir.

Diş Eti Hastalıkları : Diş eti iltihaplarına genel olarak gingavit denir. İltihaplanma diş eti hastalıklarının erken belirtisidir. Diş eti hastalıklarının önemli bir nedeni de diş taşlarıdır. Diş ile diş eti arasında biriken besin artıkları ve bakteriler diş plaklarına ve diş taşlarına sebep olmaktadırlar.
Diş taşları temizlenmediğinde diş eti hastalıklarına zemin hazırlar. Bu dönemde diş etleri kolayca kanayabilir. Diş etlerinde yer yer çekilmeler olur. Diş boynu açık kalır. Burada mine tabakası bulunmadığı için asitlerin de etkisi ile çürükler oluşur. Sonuç olarak diş kaybedilir. Ayrıca temizlikte kürdan gibi sert cisimler kullanılması diş eti hastalıklarına yol açmaktadır.


Ağız Kokusunun Sebepleri ;
Diş çürüğü
Diş eti hastalıkları
Sinuzit
Bademcik iltihabı
Solunum sistemi hastalıkları
Şeker hastalığı
Sindirim sistemi hastalıkları
Sigara
Böbrek hastalıkları
Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi
Soğan, Sarımsak gibi yiyecekler tüketme

Dişlerin Gelişim Bozuklukları : Dişlerde meydana gelen birçok yapısal bozukluk vardır. Bunlardan Başlıcaları ;
Dişlerin büyüklüklerinin farklı olabilir, çok büyük veya çok küçük olabilir
Büyük, üst üste binmiş dişler veya Küçük, seyrek dişler olabilir
Dişlerde şekil ve diziliş bozuklukları olabilir
Birkaç diş iç içe veya yapışık olabilir.
Eksik veya fazla diş olabilir.
Dişlerdeki Diziliş Bozukluklarının Nedenleri
Erken süt dişi kaybı
Yanlış alışkanlıklar ( tırnak yeme,parmak emme,kalem ısırma gibi..)
Soya çekim ( Genetik )

Dişlerdeki Renk Bozukluklarının Sebepleri
Sigara - dişlerde sararmaya yol açar
Aşırı derecede florlu su dişleri sarartır.
Diş fırçalaması yapılmazsa dişlerin rengi değişir.

Diş Fırçalama Tekniği
Diş fırçalı ağza uygun büyüklükte ve ağız içinde kolaylıkla hareket ederek tüm yüzeylere ulaşabilecek şekilde olmalıdır. Sapı naylon olan, kılları ise orta sertlikte olan fırçalar tercih edilmelidir.
Çok sert ve çok yumuşak fırçalarda istenilen temizlik sağlanamaz. Sert fırçalar diş etini tahriş eder. Diş fırçası en geç altı ayda bir yenilenmelidir. Dişler yemeklerden sonra uygun teknikler ise mutlaka fırçalanmalıdır.
Diş fırçalama diş macunu ile yapılmalıdır. Diş macunu florlu olmalıdır. Diş fırçalamak ağza hoş koku ve ferahlık verir. Ayrıca Diş fırçalamak ; çürük oluşumunu engeller, Bakteri plaklarının ve şekerli gıda artıklarının yok edilmesinde rol oynar.
Diş fırçasını uzun ekseni etrafında döndürerek diş etinden dişe doğru fırçalamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder