14 Nisan 2009 Salı

Kızartma Yağının Bilinmeyen Zararı !

Kızartma Yağının Bilinmeyen Zararı !

Yağlık bitkilerden elde edilen kızartma yağlarının kullanıldıktan sonra lavaboya dökülmesi halinde 1 litre yağ 1 milyon metreküp suyu kirletiyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin (WWF) resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kızartmalarda kullanıldıktan sonra lavaboya dökülen bitkisel yağların müthiş bir su kirlenmesine yol açtığı ve sadece 1 litresinin 1 milyon metreküp suyu kirletebildiği açıklandı. Evsel atık nedeniyle oluşan su kirliliğinin yüzde 25′ini bitkisel atık yağların oluşturduğu, sudan hafif olduğu için su yüzeyinde kalan bitkisel yağların havadan suya oksijen transferini engellediği, bunun deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkilediği kaydedildi. Bu kirlenmenin 20 yıl içinde deniz, akarsu ve göllerdeki yaşama büyük zararlar vereceği bildirildi.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon 650 bin ton civarında bitkisel yağ üretimi gerçekleştiği ve bunun 350 bin tonunun bitkisel atık yağ olarak geri döndüğü belirtilen açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kurduğu ekiplerle bu yağları topladığı, sabun ya da bio-dizel olarak tekrar ekonomiye kazandırdığı hatırlatıldı. Özellikle lokanta ve fast-food türü işletmelerin atık yağ oluşturmada önemli rol oynadığı, bazı işletmelerin bu yağları tekrar kullanarak kanser hastalığına davetiye çıkardığı ya da
lavaboya dökerek su kirliliğine neden olduğu belirtildi. 350 bin tonluk atık yağın bio-dizel olarak tekrar kazandırılması halinde Türkiye’nin 1 milyar dolarlık bir kazanca kavuşacağı, vatandaşların WWF ya da İl Çevre ve Orman Müdürlükleri’ni araması halinde evlerinde ya da işyerlerinde biriken bu yağların ekiplerce toplanacağı açıklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder