28 Nisan 2009 Salı

Domuz Gribi Tehlikesi !

Domuz Gribi Tehlikesi !

Prof. Dr. Nevzat Yalçın, şuan 4′üncü evrede olan domuz gribinin 5 ve 6′ncı aşamaya ulaşması halinde dünya üzerinde 7-8 milyon kişiye bulaşabileceğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, 4′üncü evrede olan domuz gribinin 5 ve 6′ncı aşamaya ulaşması halinde 7-8 milyon kişiye bulaşabileceğini söyledi. Türkiye için şu an risk teşkil edebilecek bir durumun olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, yine de her ülkenin seyahatten dönenlere karantina uygulaması başlatması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE’DE ŞU AN RİSK YOK
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde bin 614 kişinin domuz gribine yakalandığını açıklayan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Meksika’da ortaya çıkan daha sonra Amerika, İspanya, Yeni Zelanda, İsveç ve İngiltere’de görülen virüs nedeniyle 150 kişinin de yaşamını yitirdiğini bildirdi. Türkiye’de henüz vaka tespit edilmediğini ifade eden Yalçın, “Türkiye’ye gelen turistlerin büyük bölümü Rusya ve Almanya’dan olduğu için şu an için risk yok” dedi.

GRİBİN MUTASYON GEÇİRMİŞ HALİ
Kuş gribinden sonra dünyaya korku salan domuz gribinin domuz, kuş ve insanlarda görülen virüsün mutasyon geçirmiş hali olduğunu söyleyen Prof. Yalçın, “Bu virüs daha önce de birkaç kez ortaya çıkmıştı ancak bukadar yayılmamıştı. Virüs hem hayvandan insana hem de insandan insana geçebiliyor” dedi. Domuz gribinin ilacının olmadığını söyleyen Yalçın, “Domuz gribiyle mücadelede kuş gribinde de kullanılan ilaçların kullanıldığını açıkladı.

NORMAL BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR
Virüsün ölümcüllüğünün yüzde 1 ile yüzde 4 arasında olduğunu anlatan Prof. Dr. Yalçın, “Belirtileri normal grip belirtileri olan ateş, baş ağrısı, ishal, kusma. Asıl sıkıntı bazen belirtisinin ortaya çıkmaması. Ayrıca zatürre ve çoklu organ yetmezliğine neden olabiliyor. Virüs ilerleyen dönemlerde kana geçerek tüm organları etkileyip ölüme neden olibiliyor. Bu nedenle şüpheli kişilerle temastan sonra mutlaka eller yıkanmalı ve ilgili doktora başvurulmalı” dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLERİ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI
Sağlık Bakanlığı’nın domuz gribi ile ilgili olarak 81 ilin sağlık müdürlerini Ankara’da toplantıya çağırdığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı’ndaki toplantıda, hastalıkla ilgili şuanki durum değerlendirmesi yapılacağı, ayrıca alınacak tedbirlerin ele alınacağı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder