12 Kasım 2011 Cumartesi

Hamilelikte kusma ve bulantılar

Hamilelikte kusma ve bulantılar
Bulantı ve kusma, bazı hamilelerde tıbbî müdahaleye varan kötü sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlar, hamileliği süresince sık sık mide bulantısı çeken bayanlara yağlı yiyeceklerle kahveden uzak durmalarını öneriyor.

Gebeliğin ilk günlerinden itibaren başlayan bulantı ve kusma, bayanların en sık yaşadığı hamilelik problemleri arasında yer alıyor. Aniden ortaya çıkan bulantı nöbetleri kadınlara hamileliği çekilmez hale getirebiliyor. Ankara Keçiören Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mesut Öktem, bulantı ve kusma şikâyetlerinin beslenmeye dikkat edilerek azaltılabileceğini söylüyor. Hamilelere az miktarda ve sık yemek yemelerini öneren Öktem, su ve tuz kaybına yol açan aşırı kusmalarda doktora başvurulmasını istiyor.

Bulantı ve kusma genellikle gebeliğin dördüncü ayından sonra kendiliğinden geçiyor. Sigara, alkol, kahve, şeker, kızartma ve çok baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Bayanlar, bulantı ve kusmanın yanında karın ve kalçalarda oluşan gebelik çatlaklarından da şikayet ediyor. Çatlakları önlemenin yolu hamilelik süresince yapılan yüzme ve jimnastik gibi egzersizlerinden geçiyor. Çatlaklar kilo artışı sonucu cildin gerilmesi ve hormonlara bağlı olarak özellikle karın, kalça ve bacakların üst kısımlarında belirginleşir. Hamilelik öncesi selüloiti bulunanlarda deri altı dokusu zayıf olduğu için çatlama probleminin daha sık görüldüğünü kaydeden Mesut Öktem, karın, kalça ve bacaklara kremle düzenli masaj yapılmasını öneriyor. Hamilelikte, çatlakların yanında varis ve ödem gibi şikâyetler de ortaya çıkabiliyor ya da eskiden var olanlar şiddetleniyor. Bunları önlemek için bacaklara soğuk su masajı yapılması, varis çorabı kullanılması, otururken ayakların yüksekte tutulması ve bol bol meyve suyu içilmesi gerekiyor.

Doktora hangi durumlarda başvurulmalı?

Ateş, cilt döküntüsü, kanama, el ve yüzde aşırı şişme, hızlı kilo alma ya da verme gibi şikâyetlerle karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulmalı. Ayrıca, dördüncü aydan sonra bebeğin hareketleri hissedilmiyorsa, baş dönmesi, baş ağrısı ve bulanık görme gibi problemler yaşanıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Hamilelikte cilt renginin koyulaşması doğal bir durumdur. Gebelik sürecinde vücuttaki yara izleri ile benler büyür ve koyulaşır. Yüzde kelebek şeklinde kahverengi renk değişimi olabilir. Oluşan lekeler hamilelik sonrasında geçer.

Beslenmeye dikkat ederek şikâyetler azaltılabilir

Sağlığınıza ve beslenmenize dikkat ederek gebelik şikâyetlerinden kurtulabilirsiniz. Bu konuda yardımcı olacak bazı öneriler şöyle sıralanıyor:

Posalı yiyecekler, taze yeşil sebzeler gibi lifli gıdalar tüketin. Bol su, meyve suyu ve bitkisel çay için.

Et, kiraz, kayısı, badem ve yeşil sebze gibi demir içeren yiyecekleri bol tüketerek kansızlığı giderin.

Akşamları hafif yiyecekler yiyin. Yatağın baş tarafını yükseltin.

Kas kramplarını gidermek için bacak kaslarınızı gerin, bir dakika gergin durumda tutun.

Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar alın.

Üç ana öğün yerine beş küçük öğün yiyin.

Kaslarınızın güçlenmesi ve doğumu kolaylaştırması için düzenli egzersiz yapın.

Haftada bir kez tartılın ve kilonuzu kaydedin.

Lastik, kemer gibi vücudunuzu sıkan eşyalar kullanmayın.

Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.

Kendi kendinize karar vererek röntgen ya da tomografi gibi tetkikler yaptırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder