12 Kasım 2011 Cumartesi

Hamilelikte Balık Tüketimi

Hamilelikte Balık Tüketimi
Ton balığı HER ZAMAN hamilelerin diet listesinde olmuştur. Amerikadaki resmi sağlık kuruluşları 2004 yılından beri hamilelere haftada 350 gramı geçmeyecek şekilde konserve ton balığı yemelerini öneriyor. Ancak çevreci gruplara göre, bazı balık türlerinde aşırı miktarda civa bulunuyor. Bu zehirli madde, özellikle doğmamış bebeklerde beynin gelişmesini engelliyor. Açıkçası balığın yarar ve zararlarına ilişkin bu çelişkili bilgiler tüketicileri kararsızlığa itiyor.

Newyork’ta konserve ton balıklarında yapılan araştırmalara göre; diet ton balıklarının yarısı, beyaz ton balıklarınınsa tamamı FDA(Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi)’nin bildirdiği günlük alınabilecek civa miktarının daha fazlasını blunduruyorlar. Yani; Standart bir konserve ton balığında günlük alabileceğinizden daha fazla civa bulunmakta. İşte bu noktada kavga başlıyor!

Balık değerli bir vitamin kaynağı ve Omega 3 açısından çok zengindir. Balıkta, eikosapentaenoik asid (EPA) ve dokosahexaenoik (DHA) isimli, başka hiçbir gıdada bulunmayan iki uzun zincirli omega-3 yağları bulunuyor. Bu omega-3 yağlarının pek çok yararı var; kalp krizlerini önlemeleri en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca, DHA beynin erken gelişiminde ve sağlıklı bir hamilelik için gerekli bir madde.

Büyük balıklar içerdikleri yüksek civa miktarları nedeni ile genellikle hamilelikte önerilmemektedir. Ton balığı ise büyük olmasına rağmen genelde düşük civa içeren balıklar sınıfına dahil edilmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre haftada 2 öğün balık yiyen bir kimsenin kalp krizi geçirme olasılığı %36 azalırken, ölüm riski de %17 düşmektedir. Hamile kadınlarda balık tüketimi fetusun görme yetisini ve beyinsel gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Genel olarak balık tüketiminin faydaları, civa, dioksin ve toksik / kanserojen maddelerin bünyeye girme riskine daha baskın gelmektedir.

Bütün balıklar aslında belli miktarlarda metil civa içerir. Ancak hepsi insanlarda zararlı etki yaratmaz. Buna rağmen uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda metil civa seviyesi en yüksektedir ve bu nedenle bu balıkları sürekli yiyenler en büyük risk altındadır. Kılıç balığı ve yemek kültürümüze girmemiş olan köpekbalığı gibi büyük balıklar daha fazla civa içermektedir. Bu sebeple küçük balık türlerini tüketmek çok daha doğru olacaktır. Haftada ortalama 350 gram yiyeceğiniz pişmiş balık sizin için güvenilir miktardır. FDA önerisi olan düşük metal civa içerikli balıklar şunlardır; Karides, konserve ton balığı, somon, morina balığı, kedibalığı (yayın balığı).

Haftalık balık tüketimini kontrol altında tutmanız ve bu sınırı geçmemeniz en uygun olanıdır, fakat bir haftada aşırı balık tüketiminiz var ise bir sonraki hafta bunu dengeleyebilirsiniz, yani bir haftadaki balık tüketimi metil civa seviyesini hemen etkilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder