12 Kasım 2011 Cumartesi

Hamilelik ve Kabızlık Sorunu İçin Ne Yapılabilir?

Hamilelik ve Kabızlık Sorunu İçin Ne Yapılabilir?
Hamilelik uzun, zorlu ve mucizevi bir süreç. Hamilelik ve doğum sürecinde vücudunuz birçok değişim yaşar. Bunların bazıları size geçici olarak rahatsızlık verir. Kabızlık da bunlardan biridir.

Kabızlık kavramı kişiden kişiye değişir. Ama tıbbi olarak kabızlık haftada üç defadan daha az tuvalete çıkma olarak tanımlanmaktadır.

Hamilelikte ve doğum sonrası yaşanan kabızlık sıklıkla görülen bir problemdir. Eğer doğumda epizyotomi uygulandıysa, anne için tuvalete çıkmak oldukça ağrılı olur. Böyle bir durumda anne farkında olmadan tuvaletini tutar ve daha az tuvalete çıkar. Ayrıca sezaryan ile gerçekleşmiş doğumlarda da bağırsak hareketleri ve boşaltım bir müddet kilitlenebilir. Buna bağırsak tıkanması diyebiliriz. Hamilelik sürecinde ya da doğum sonrası yaşan bu kabızlık problemini hafifletmek için uygulayabilceğiniz çok basit bazı ipuçlarımız var.

Sıvı tüketin : Artan kan dolaşımı sebebiyle bağırsak sisteminiz daha çok su emer. Bağırsak hareketlerinizin daha düzenli olması ve bebeğinizin sağlığı için günde en az 8 bardak su tüketin.

Egzersiz yapın : Hamileliğinizi erken dönemlerinde egzersiz yapmaya başlamak sizi olası bir kabızlık probleminden koruyabilir. Hatta sadece yürüyüş bile bağırsak hareketlerinizi düzenlediği gibi şişkinlik probleminizi de giderir.

Kalsiyum ve vitamin desteği alın : Doktorunuzun önerdiği kalsiyum ve vitamin hapları bebeğinizin sağlıklı gelişmesine yardımcı olduğu gibi, kabızlık problemini de daha az yaşamanızı sağlar.

Sıcak ve soğuk içecekler : Peşpeşe soğuk bir içecek tüketip üzerine de sıcak bir su içerseniz kabızlık probleminizin bir parça azaldığını görecekseniz. Ayrıca gaz sıkıntınızı giderirsiniz.

Emzirme : Bebeğinizi emzirmek de kabızlık probleminizi hafifleten çözümlerden biridir. Bebeğin emme sırasındaki kontağı rahminizi uyarır ve bu da bağırsaklarınızdaki hareketin artmasını sağlar.

Lavman : Lavman yapmak bağırsaklarınızı boşaltmada oldukça etkilidir. Ancak tahminimizce bu pek de konforlu bir yöntem değildir.

Kabızlığı gideren ilaçlar : Eğer kabızlık ya da gaz probleminiz varsa doktorunuza başvurmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Tiroid hastalıkları gibi problemler de bazen hamilelik sırasında kabızlık yaratabilir. Bu yüzden bu tip şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder