12 Kasım 2011 Cumartesi

Gebelikte göğüslerden erken süt gelmesi

gebelikde göğüslerden erken süt gelmesinin nedeni ?
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde dünyalar sizin oldu. Bu sevincin ardından birçok soru ve endişe de beraberinde geldi. Bebeğinizin sağlığıyla birlikte vücudunuzda olan değişiklikleri de merak etmeniz çok normal. Jin. Op. Dr. Melih Üstün anne adaylarının merak ettiği konulardan birisi olan: “Hamilelikte Göğüsten Erken Süt Gelmesi”ni sizin için anlatıyor...


• Kadınların doğumdan sonra bebeğin beslenmesini sağlamak amacıyla yaratılmış olan göğüsleri mikroskop altında incelersek temel olarak iki fonksiyonel doku görürüz. Bunlardan ilki süt üretiminin sağlandığı süt bezleri, ikincisi de üretilen sütün toplanıp meme başına kadar gelmesine olanak veren kanal sistemidir.

• Meme dokusunu hormonlar geliştirir. Bu görevi üç hormon işbirliğiyle yapmaktadır. Kadın yaşamındaki en önemli hormon olan östrojen meme dokusunda kanal sisteminin gelişmesini sağlar. Ayrıca memede kan damarlarını, yağ dokusunu, destek (bağ) dokusunu arttırarak tümüyle memenin büyümesini sağlar.

• Progesteron memedeki salgı bezlerinin büyümesini ve gelişmesini sağlar. Prolaktin ise memedeki salgı bezlerinde süt salgısını sağlayan hormondur. Salgı bezlerinin hücrelerini süt üreten salgı hücrelerine dönüştürür.

• Gebeliğin başlamasıyla çoğunlukla ilk olarak memelerde değişiklik olmaktadır Artan östrojenin etkisiyle memelere gelen kan akışı artmakta, memelerde dolgunluk, hassasiyet, gerilme olmaktadır.

• Gebelik ilerledikçe östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarının artışına bağlı olarak süt guddeleri ve kanalları büyür, gelişir. Bu gelişmenin amacı, doğumdan sonra bebeğe yeterli miktarda süt verebilmektir.

• Bazı gebelerde 20. gebelik haftasından sonra memelerden süte benzeyen bir sıvı gelmektedir. Bu sıvıya kolostrum adı verilir. Bu, daha sonra üretilecek olan sütün ön şeklidir. Gebelikte memelerden süt gelmesi prolaktin etkisiyle olmaktadır. Ancak neden her gebede olmadığı tam olarak izah edilememiştir. Bazı kadınlarda meme dokusunun nispeten daha iyi gelişmiş olması, ya da beyindeki hipofiz guddesinden salgılanan prolaktin hormonu düzeyinin bazılarında daha yüksek olması neden olarak düşünülebilir.

*Gebelikte memelerden süt gelmesi korkulacak bir durum değildir. Ancak memeden gelen akıntının kanlı olması halinde doktora başvurmak gerekir. Süt şeklinde gelen akıntı tedavi gerektirmez. Bu durumda meme uçlarının sıkılmaması, bol sütyen, ya da gebe sütyeni giyilmesi gerekir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder