12 Kasım 2011 Cumartesi

Gebelikte Erken Doğum Riski Ne Zaman Başlar ?

Gebelikte Erken Doğum Riski Ne Zaman Başlar ?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Evrüke, tüm doğumlarda yüzde 7-10 oranında erken doğum riski bulunduğunu ve 28 haftanın altındaki bebeklerin özellikle akciğeri gelişmediği ve solunum sıkıntıları nedeniyle yaşama şansının çok düşük olduğunu söyledi.


Erken doğum, gebeliğin 37.nci haftasından önce gerçekleşen doğuma denir. Günümüzde, bebeklerin yaklaşık yüzde 9 u erken doğmaktadır ve yenidoğan ölümlerinin yüzde 83ü 37nci haftadan önce doğan bebeklerde görülmektedir. Bu nedenle, erken doğan bebeklerin (prematüre) tedavi edilmesinde yenidoğan yoğun bakım üniteleri yaşamsal bir önem taşımaktadır.

Miadında gebelik 37.nci gebelik haftasını tamamlamış gebeliktir. Bu nedenle "erken doğum" (miad öncesi doğum), 37nci haftadan önce gerçekleşen doğuma denir. Erken doğum eylemi doğum hekimliğinin başlıca sorunudur. Yılda 300 bini aşkın çocuğun yaşama şansını ve sağlığını etkilemektedir. Günümüzde, bebeklerin yaklaşık yüzde 9u erken doğmaktadır. Yenidoğan ölümlerinin yüzde 83ü 37nci haftadan önce doğan bebeklerde görülmektedir. Erken gebelik haftasında yüksek olan yenidoğan ölüm hızı gebelik haftası ilerledikçe önemli oranda azalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder