24 Haziran 2010 Perşembe

Sağlıklı uyku uyumanın olumlu ve olumsuz tarafları


Sağlıklı uyku uyumanın olumlu ve olumsuz tarafları

Bazen 10 saat uyusanız bile, uyandığınızda sersem gibi oluyor  ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, sağlıklı bir uyku uyumamışsınız demektir. Uykuya dalmakta zorluk yaşamak, uyku sırsında sık sık uyanmak, sağlıksız uykunun belirtileridir.
Uyku sorunlarınız 1 ayı bulduysa, bunu bir rahatsızlık olarak kabul etmeli ve mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız,
bazı kurallara uymanız gerekir:
Sigara uyku kalitesini bozar. Deliksiz bir uyku uyumak istiyorsanız, sigarayı bırakmalısınız. Nikotin, kafein gibi vücudu 14 saat etkiler.
Özellikle uyku apnesinden yakınıyorsanız, ideal kilonuzu korumalısınız. Obezite uyku apnesinde önemli derecede rol oynuyor.
Sağlıklı bir uykunun en önemli şartlarından biri, uykunuz geldiğinde yatmanızdır ve vücudunuz için yeterli olan bir sürede uyanmanızdır. Aynı saatte yatıp, aynı saatte uyanmak, sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı oluyor.
Yatmadan önce alkol almak, uykunun başlamasına yardımcı olsa da, uyku kalitesini bozuyor. Baş ağrısı ve yanı sıra uyku esnasında kabus görmeniz de bu olumsuzluklara ekleniyor.
Özellikle akşam 7’den sonra,  çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmaya çalışın. Bu içecekler uykuya dalmayı zorlaştırıyor.
Akşam saatlerinde çok yemek, midenizi rahatsız eder ve uyku kalitenizi düşürür. Süt, enginar, badem, yumurta, ceviz, kayısı, patates ve muz, uyku getiren besinlerdir.
Odanızın karanlık ve sessiz olması önemlidir. Isı derecesine de dikkat edin. Ayrıca yatak odanızı sadece uyumak için kullanın. Yemek yemek ve televizyon izlemek için kullanacağınız oda, yatak odanız olmamalıdır.
Yatağınızın ve  yastığınızın rahat olması önemlidir. Uyuyacağınız odanın fiziksel şartlarını, ihtiyacınıza göre belirleyin. Rahat ve geniş bir yatakta yatın.
Sorunlarınızı yatağa taşımayın. Yatmanda önce gevşeyin ve sizi rahatsız eden fikirlerden kurtulun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder