11 Mayıs 2009 Pazartesi

Tuzu En Çok Tüketen Ülke TÜRKİYE

Tuzu En Çok Tüketen Ülke TÜRKİYE

Türkiye en çok tuz tüketilen ülke. Günde 18 gram tuz tüketiliyor. Sağlıklısı ise 6 gram. Bu da bir çay kaşığına denk geliyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, fazla tuz tüketildiğine dikkati çekerek, “Türkiye en çok tuz tüketilen ülke. Günde 18 gram tuz tüketiliyor. Sağlıklısı 6 gramdır. Bu da bir çay kaşığına denk geliyor” dedi.

Prof. Dr. Çetin Turgan, “Türkiye’nin tansiyonunu ölçüyoruz” kampanyasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tuz tüketiminin normal sınırların çok üstünde olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Turgan, Türkiye’nin en çok tuz tüketilen ülke olduğunu belirterek, “Kişi başına tuz tüketimi Türkiye’de 18 gram, ABD’de 9 ile 12 gram arası, Çin’de 14 gram, İngiltere’de ise 9 gram civarıö dedi. Normal sınırın ise 6 gram olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turgan, “Günde 18 gram tuz tüketiliyor. Sağlıklısı 6 gramdır. Bu da bir çay kaşığına denk geliyorö diye konuştu.

-“EKMEKTEN BİLE 7.2 GRAM TUZ ALIYORUZ”-

Tarım Bakanlığı’nın tebliğine göre ekmekte olması gereken tuz miktarının 1.7 gram olduğunu kaydeden Prof. Dr. Turgan, “Ancak ekmekteki tuz miktarı 1.82 gramdır. Türk insanı ortalama 400 gram ekmek tüketiyor. Sadece ekmekten 7.2 gram tuz alıyor. Bu bile normal değerin üstündeö dedi. Türk toplumunun yemek kültürüne de değinen Prof. Dr. Turgan, “Ayrıca geleneksel yemeklerimizde de tuz yoğun olarak kullanılıyor. Artık evde yapılan salçadan vazgeçmek gerekiyorö dedi. Her şeyden önce Türk toplumunda hipertansiyon bilincinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Turgan, “Dünya genelinde her 4 kişiden birinde hipertansiyon var. Halkta hipertansiyon bilincinin arttırılması gerekiyor. Spor yapmak, sigara içmemek, aşırı alkolden kaçınmak ve kiloya dikkat etmek gerekiyor. Günde 3 gram tuzun önlenmesi ölümleri yüzde 3 önlüyorö dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder